Kolač s čokoladnim ganache z rdečim vinom

Bogat in sočen čokoladni kolač oblit z ganache prelivom z dodatkom rdečega vina. Nekoliko drugačen recept za ganache, ki vas bo osupnil s pristnim in intenzivnim okusom. Ta ganache lahko uporabimo kot preliv za kolače (ali čez sladoled), če pa ga ohladimo in stepemo, ga lahko uporabimo tudi za obmazovanje ali kot nadev za torte in kolačke.

  • Skupen čas: 75 min + ohlajanje
  • Čas priprave: 20 min
  • Čas kuhanja in peke: 55 min
  • Porcije: 18
  • Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno

Čokoladni kolač:

300 gramov moke
230 gramov sladkorja
110 gramov kakava v prahu
12 gramov sode bikarbone
6 gramov pecilnega praška
žlička soli
2 veliki (L) jajci
250 ml tople kave
160 ml mleka
2 žlički kisa
100 gramov kisle smetane
80 ml olja
2 žlički ekstrakta vanilije

Čokoladni ganache z rdečim vinom:

90 ml sladke smetane
90 ml rdečega vina (npr merlot)
6 gramov kakava v prahu
50 gramov sladkorja
110 gramov temne čokolade LEONE Dark Chocolate Melting Drops
30 gramov masla
droben ščepec soli

ČOKOLADNI BISKVIT:

1. Pečico segrejemo na 160°C. Visok okrogel pekač za torte premera 20-22 cm rahlo namastimo in posujemo s kakavom v prahu. Odvečni kakav otresemo. Lahko pripravimo tudi 2 ali 3 nižje pekače in spečemo vsako plast biskvita posebej – v tem primeru ustrezno prilagodimo čas peke.
2. Sojino mleko zmešamo s kisom in pustimo 10 minut, da se rahlo sesiri.
3. V skledi zmešamo suhe sestavine: moko, sladkor, rjavi sladkor, kavo, pecilni prašek in sodo.
4. V veliko skledo nasujemo temno čokolado Dark Chocolate Melting Drops in jo prelijemo z 250 ml vrele vode. Pustimo minutko, da se čokolada raztopi, nato dodamo kakav v prahu in z metlico premešamo do gladkega. Sedaj dodamo preostale mokre sestavine: vanilijo, jabolčno čežano, olje in sojino mleko s kisom. Z metlico dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
5. Suhe sestavine dodamo mokrim sestavinam in premešamo v gladko testo, a pazimo, da ne mešamo preveč, sicer bo biskvit zbit.
6. Testo vlijemo v pripravljeni pekač, ga povrhu poravnamo, nato pa rahlo potolčemo ob pult, da odstranimo morebitne zračne mehurčke.
7. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 50-60 minut. Sredica biskvita mora biti čvrsta in ne „majava“. Z zobotrebcem preverimo, da je biskvit pečen, nato ga vzamemo iz pečice, 15 minut ohlajamo v pekaču, nato pa zvrnemo na kuhinjsko rešetko in ohladimo.
8. Ohlajen biskvit dvakrat prerežemo, da dobimo 3 plasti torte.

 

KREMA:

1. 2 konzervi kokosovega mleka ohladimo čez noč v hladilniku.
2. Naslednji dan iz konzerve odvzamemo gosto smetano in jo z mešalnikom stepemo skupaj s sladkorjem v prahu in vanilijo.
3. Dodamo še veganski čokoladni namaz in kakav v prahu in ponovno stepemo, da se sestavine povežejo.

 

SESTAVIMO TORTO:

1. Vzamemo zgornjo plast biskvita in ga obrnemo na glavo, da je skorjica na dnu. Biskvit odenemo s tortnim obročem. Če se nam zdi biskvit suh, ga lahko rahlo navlažimo s sojinim mlekom, nato pa čez razporedimo približno četrtino kreme in jo poravnamo.
2. Čez kremo poveznemo drugo plast biskvita in ponovimo.
3. Torto zaključimo s plastjo biskvita s skorjico na vrhu in jo postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se krema učvrsti.
4. Tortni obroč odstranimo, torto pa premažemo s preostalo kremo in poljubno okrasimo.
5. Čokoladno torto lahko shranimo v hladilniku do 5 dni v tesno zaprti posodi. Biskvit lahko tudi zamrznemo in hranimo v skrinji do 3 mesece.

V RECEPTU SMO UPORABILI

TEMNA ČOKOLADA

Gumbki za topljenje

Odkrij