Čokoladni browniji s slano karamelo in pekan orehi

Sladko slana kombinacija, ki vas bo prevzela. Pripravite te dekadentne čokoladne brownije oblite z domačo slano karamelo. Priprava ni tako težka, kot bi si mogoče mislili, s temi rjavčki pa se boste lahko sladkali cel teden. Pregrešno dobro!

  • Skupen čas: 70 min
  • Čas priprave: 20 min
  • Čas kuhanja: 50 min
  • Porcije: 15
  • Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno

Čokoladni browniji:

175 gramov masla
120 gramov mlečne čokolade Milk Chocolate melting
drops
250 gramov sladkorja
3 jajca, sobne temperature
2 žlički vanilijeve paste
70 gramov kakava v prahu
130 gramov moke
žlička soli
120 gramov pekan orehov, sesekljani
160 gramov čokoladnih kapljic Baking Chips


Slana karamela:

180 gramov sladkorja
90 gramov masla, sobne temperature
120 mililitrov sladke smetane, sobne temperature
žlička soli


groba sol za posip

Pečico segrejemo na 180°C (ventilatorsko na 160°C). Pravokoten pekač obložimo s peki papirjem tako, da papir sega čez robove. Tako bomo najlažje brownije vzeli iz pekača, ko se bo karamela strdila.
2. V srednje veliki posodi na zmernem ognju raztopimo maslo, nato odstavimo z ognja, dodamo 60 gramov mlečne čokolade in dobro premešamo, da se čokolada raztopi. V čokolado vmešamo še sladkor, nato vmešamo še jajca in vanilijo. Zmes prelijemo v večjo skledo.
3. V zmes sedaj dodamo še kakav v prahu, moko, sol, preostalih 60 gramov mlečne čokolade, sesekljane pekan orehe in čokoladne kapljice Baking Chips. Vse skupaj dobro premešamo v zelo gosto zmes.
4. Čokoladno testo sedaj vlijemo v pripravljeni pekač, ga enakomerno porazdelimo in povrhu poravnamo. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut – z zobotrebcem preverimo, kdaj je kolač pečen.
5. Medtem ko se kolač peče, pripravimo še slano karamelo. V večjo inox posodo nasujemo sladkor in ga na zmernem ognju med stalnim mešanjem z leseno kuhalnico segrevamo. Sladkor se bo začel strjevati v grudice in nazadnje se bo raztopil v gost rjavkast sirup. To lahko traja kakšnih 15 minut. Pazimo, da sladkorja ne zažgemo, kar se lahko hitro zgodi.
6. Ko je sladkor popolnoma raztopljen, vanj takoj vmešamo maslo, da se poveže s sladkorjem. Kuhamo 1 minuto brez mešanja. Nato zelo počasi med mešanjem prilijemo sladko smetano, zatem pa ponovno pustimo vreti 1 minuto brez mešanja. Karamelo odstranimo z ognja in vmešamo žličko soli ter pustimo, da se nekoliko ohladi. Med ohlajanjem se bo karamela gostila.

7. Pečen kolač vzamemo iz pečice in prelijemo s pripravljeno nekoliko ohlajeno slano karamelo. Enakomerno jo pogladimo po vrhu. Ko se karamela nekoliko strdi, po vrh posujemo še z grobo soljo.
8. Kolač s pomočjo peki papirja vzamemo iz pekača in prestavimo na kuhinjsko rešetko, da se popolnoma ohladi preden ga razrežemo.
9. Brownije hranimo v pokriti posodi na sobni temperaturi do 1 teden. Namig: če vaša karamela ni popolnoma gladka, in je v njej kakšna sladkorna grudica, karamelo preprosto precedite skozi gosto cedilo.

V RECEPTU SMO UPORABILI

TEMNA ČOKOLADA

Gumbki za topljenje

Odkrij